sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Oi Niobe!


Tämä Clematis on uusimpia tulokkaita pihallani. Ja se on sanalla sanoen I-H-A-N-A. Meillä on aiemmin hankittu alppikärhöä kaksi kappaletta kun se on kuulemma helppo kasvattaa. Toinen onkin tämän muuripenkin toisessa nurkkauksessa, kasvamassa ylöspäin. Tämän halusin kasvamaan tästä kulmasta alaspäin ikäänkuin putouksena. Tuossa se on nyt köllötellyt muutaman viikon ja ainakin kolme nuppua on vielä avautumatta.


Toivotaan että tuo viihtyy siinä, kun tämä kukkapenkki on ollut vähän ongelmallinen. Olen valinnut siihen varmaan ihan vääriä kasveja kun eivät ole viihtyneet ja siksi siinä kasvaakin kaikenlaista sekalaista seurakuntaa. Täytyisi vaan pitää varansa ja pelastaa ne huonosti viihtyvät toiseen paikkaan ennenkuin kuolla kupsahtavat. Sitä vaan olen ihmetellyt miksi ei sammalleimukaan siinä viihdy, keväisin se on ollut ihan kuivaa heinää. Penkissä on kyllä hervoton kivi, josta näkyy vain pieni osa maan pinnalla, joten onkohan se yksi syy ettei jotkut viihdy. Meinaan jos se kuivattaa multaa liikaa, eikä sitten muisteta kastella tarpeeksi? Tiedä häntä, arvaukseksi menee.

Viime syksynä siirsin siitä syysleimut pergolan eteen kun ne olivat joka syksy valkoisessa härmässä. Ajattelin josko ne pitävät aurinkoisemmasta paikasta. Tähän kyllä paistaa aurinko , mutta puolen päivän jälkeen siihen alkaa siirtyä talon varjo. Katsotaan josko paikan vaihto auttaa. Tosin kun sitten siirsin kurjenpolvet syysleimujen paikalle niin niissä on nyt ihan reikäiset lehdet, vaikka ne olivatkin aiemmassa paikassa näyttäneet voivan hyvin?!

No, katsotaan sanoi lääkäri. Jospa ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan. Lueskellessani erästä kirjastosta lainaamaani puutarhakirjaa siinä sanottiinkin: 'Jotta kasviyhdiselmät onnistuisivat, on kokeiltava jatkuvasti. Usein on jo kasvavia pensaita siirrettävä ja perennapenkkejä uudistettava useita kertoja ennen kuin pääsee täysin tyydyttävään lopputulokseen. Todennäköisesti puutarhasta ei tule koskaan aivan valmista, vaan kasveja on siirreltävä ja täydennettävä jatkuvasti.' Tässä kohtaa koin ahaa-elämyksen. Ikuisuusprojekti on puutarhanhoidon nimi.

1 kommentti:

  1. Kyllä, ikuisuusprojekti... samaa mieltä, joskus tuskastuu kun ei tuu valmista ja on vaan tarttis-lista päässä, mutta pitänee muuttaa asennetta, nautitaan siitä mitä on jo ! Esimerkiksi sinun ihanasta Niobestasi, kaunis on !

    VastaaPoista