sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Näsiä


Yhdellä aamulenkillä bongasin metsätien vieressä pikku pensaan.
 Arvuuttelin mielessäni mikähän se mahtaisi olla ja päädyin näsiään.


Lenkiltä palattuani koppasin kameran följyyn ja kävin vähän kuvailemassa ja nuuskuttelemassa sitä.
Ei ois kannattanu.
Näsiä on erittäin myrkyllinen ja sen tuoksu voi saada aikaan pahoinvointia.
KLIKKAA TÄSTÄ , linkissä on tietoa kasvista.


Tässä lainaus Wikipediasta:
'' Näsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Etelä-Suomessa kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Sen marjat ovat erittäin myrkyllisiä. Marjan siemenet sisältävät muun muassa myrkyllistä diterpeenialkoholeihin kuuluvaa metsereiiniä (C38H38O10, CAS-numero 34807-41-5). Suomessa kasvava yleinen näsiä kuuluu näsiöihin (Daphne), jossa on noin 50 lajia.
Näsiä kasvaa noin 60–120 cm korkeaksi pensaaksi. Lehdet ovat noin 6 cm pitkät, suikeat ja sinivihreät. Näsiän vaaleanvioletit kukat puhkeavat varren vanhoista silmuista ennen lehtimistä. Kukista muodostuu punaisia, soikeita ja erittäin myrkyllisiä luumarjoja.
 Näsiän osia on käytetty lääkekasvina. Sen myrkyllisyyttä on myös hyödynnetty esimerkiksi ketunmyrkyn valmistukseen. Sitä käytetään myös koristekasvina.
  Nisäkkäät jättävät näsiän rauhaan, sillä se on useimmille niistä tappavan myrkyllinen. On kuitenkin olemassa eläimiä, jotka pystyvät sitä syömään, kuten hanhet. ''
Ajattelin ensin, että ois kiva saada tätä pihamallekin, mutta kun luin kaikki nuo tiedot niin ehkä sittenkin ei. Parempi katsoa kuin katua. Jos vaikka koiruli tai joku täällä vieraileva lapsi saa päähänsä maistaa.
Lopuksi Panda tiedottaa:
Hei kaikki söpöt nartut! Valittaen täytyy ilmoittaa, että tästä lähtien voimme olla vai ystäviä. Tohtori sanoi: Mitäs täältä löytyy? Ja kun heräsin niitä ei enää ollut.
Nyt minua täällä hemmotellan ja olen saanut joka päivä kalkkunabalkania ja juustoakin. Niissä vain on aina joku kumma sivumaku joten toisesta suupielestä syljeskelen ulos. Toisen kerran kun maistaa niin se sivumaku on laimentunut. Vielä neljä päivää kun jaksan tämän törötyksen kanssa törmäillä niin alkaa ilonpäivät. Emäntä ainakin sanoo, että sitten pystyn ajattelemaan muullakin kuin nenälläni?!

Aurinkoista ja leppoisaa alkuviikkoa kaikille.
 

6 kommenttia:

 1. Näsiä on kyllä kaunis ja kukat tuoksuvat. Ostin sellaisen taimen pari vuotta sitten puutarhakaupasta ja kun muutettiin, otin kasvin varmuuden vuoksi mukaan myrkyllisyyden vuoksi. Olen nyppinyt kaikki marjat raakoina jo pois, mutta viime vuonna pensas ei tehnytkään yhtään marjaa.

  Paranemisterkkuja koirulille : )

  VastaaPoista
 2. Islannissa oli näsiää monessakin pihassa, mikä on tuon myrkyllisyyden takia vähän outoakin. Ehkä siellä on niin kylmä ilmasto, ettei marjoja ehdi kehittymään?

  Tsemppiä poitsulle! ;)

  VastaaPoista
 3. Näsiä on tuttu kasvi minullekin mökkimaisemissa.

  Koirulaisella alkaakin nyt sitten vähän erilainen uusi elämä.

  VastaaPoista
 4. Lapsuudessani näsiää näkyi usein, nyt en edes muista koska olen sellaisen luonnossa nähnyt.

  Paranemisterveiset Pandalle!

  VastaaPoista
 5. Voi Panda parkaa! Näsiää kasvaa meidän pihan takametsässä. On todellakin myrkyllinen ja rauhoitettu. Kaunis kasvi.

  VastaaPoista
 6. Se on muuten jännä tuo näsiä,sitä tapaa tosi usein ihan syvällä metsässä, jossa ei ole asutusta lähimain. Jostainhan se sinne ilmestyy, jonkun linnun mukana varmaan. Mä olen kanssa löytänyt yhden näsiän alun meidän lenkkipolun varresta metsästä, nyt en ole siellä käynyt, mutta pitäisi varmaan käydä katsomassa, josko se olisi vielä siellä.
  Voi Panda, Panda, mitä sulta veivät...:)no jos niistä oli vaivaa, niin sitten hyvä.
  Aurinkoista toukokuun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista