torstai 20. elokuuta 2009

Tuhannen humalassa

Siis en mää mut mun piha, ihan totta. Viime keväänä se alko ihan pienestä viattomasta tuiterista, jonka mää istutin muurin reunalle.


Mut kattokaa sitä ny. Ei oo enää mikään pikku tuiteri vaan ihan kaameen iso humala. Sitte mää aattelin et mää laitan sitä pikkusen kukkapurkkeihin kesäksi, kun olin edellisenä kesänä nähnyt ystävän pihassa niin tehtynä ja se näytti niin kivalta.


Niin mää sitte laitoin tohon autokatoksen purkkeihin...


ja sitte siihen viereiseenkin purkkiin.


Portinpielissä humala oli talvehtinukki noissa isoissa ruukuissa ja jätin siihenkin.


Kun pergola tuli valmiiksi laitoin sinneki kolmeen roikkuvaan amppeliin ja lattialla olevaan ruukkuun.


Terassin portaillakin on kaks tämmöstä ruukkua humalassa ja jotain muuta joukossa.


Kaiken lisäksi vielä kolmeen parvekelaatikkoon terassin kaiteelle dianan kanssa. Mun piha on nyt niin vihree, niin vihree et piänet vihreet miehetki tuntis olonsa kotoisaksi kaiken sen vihreyden keskellä. Niin on humalassa koko mun piha. Mää yks päivä miätin et mää en oo ostanu tänä kesänä kukkia ku kaheksan dianaa, kaks verenpisaraa ja kaks orvokkia kesäkukiks mun pihalle. Aika vähän sanon minä. Mut nyt mää kyl kaipaisin kuitenki enempi kukkivia kukkia silimiä hivelemään. Ens kesänä mää koitan saaha siemenistä jotain kasvamaan kun täksi kesäksi ei onnistunu. Kyllä näin o jämpti.

8 kommenttia:

 1. Kyllä maahumalalla on reilu kasvuvauhti.
  Eräs tuttavani lapsi sanoi että ompa kasvilla tosi outo nimi;)

  VastaaPoista
 2. Itsekin aloin miettimään mistä maahumalan nimi juontuu. Googlettamalla löytyi seuraava: nimi on tullut joko rönsymäisen kasvutapansa perusteella tai käytöstä oluen mausteena. Sitä on käytetty oluen maustamiseen aina 1700-luvulle asti. Lehtiä voi käyttää mausteena myös salaatinkastikkeissa, keitoissa ja muhennoksissa, mutta käytössä pitää olla varovainen, koska lehdet sisältävät pinokamfoni nimistä öljyä ja se on myrkyllinen suurina annoksina. Aikas mielenkiintoista :D

  VastaaPoista
 3. mitä oot juattanu pihalle, ku se on noin humaltunut? vois sitä samaa eliksiiriä juattaa mun yrteille, nääs.. -maija

  VastaaPoista
 4. Elä sinä huoli lapsukaiseni. Ei siitä ole kuin muutamia vuosia (lue pari kymmentä) taaksepäin kun isäsi tuumasi, tuodessani jonkun kukan kotiin, että 'ahaa, taas uusia uhreja.' Kyllä sitä kummasti oppii kun on ensin tappanut muutamia kymmeniä kukkia tai yrttejä, että miten ne uudet uhrit saadaan hengissä pysymään. Sitkeimmät säilyy hengissä heikommallakin hoidolla. Siksipä kotona ei sisällä olekaan kuin kaksi kultaköynnöstä ja rönsylilja. :D Siis onko viherpeukalo keskellä kämmentä joku sukuvika??

  VastaaPoista
 5. Mielettömän hieno tuo eka kuva :) Maahumala on upea oikeassa paikassa. Mulla on sitä kirjavalehtistä istutettuna ruukkuihin ja koreihin. Toivottavasti sekin pulskistuu yhtä hyvin kuin siun vihreä :)

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, jollakin on maahumalaa! Mistäköhän minulle liikenisi? Mistä löysit omasi? Olen nähnyt myynnissä vain kirjavalehtistä, ja kaikki joilla on vihreää ollut, ovat yrittäneet vain nitistää sen puutarhoistaan. Sain pistokkaan, mutta muutossa se kuoli...

  VastaaPoista
 7. quu: Juu nyt ku mulla on tota vireälehtistä humalaan niin haluaisin kirjavalehtistäkin. Siis aina sitä mitä pihas ei oo. :) Tarttis varmaan ens keväänä ostaa yksi kirjavalehtinen alku ettei pääsis liikaa riehaantumaan.

  Aralia: Tämän maahumalanalun sain ystäväni pihasta toissa keväänä. Tarkemmin sanoen sain häneltä neljä muovipussillista kaikenlaisia perennan alkuja! Sitten kotona mietin mihin kummaan nää kaikki oikeen laitan!? :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos vierailusta blogissani. Nyt löysin tosi ihanan vinkin maahumalan käytölle. Minä istutin maahumalaa lähelle kukkapenkkejä ja sehän levisi luvattoman paljon ja siinä oli homma saada se pois. Minusta se on kuitenkin kaunis lehtinen ja hyvän tuoksuinen joten ruukut ja amppelit ovat sille erinomaisia. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista