tiistai 7. kesäkuuta 2011

93 madonreikää neliömetrillä


Olen pikkuhiljaa lueskellut Ulla Lehtosen Luonnonmukaisesti omassa kotipuutarhassa -luomuviljelyn käsikirja kaikille kotipuutarhureille-kirjaa. Ajatuksena on ollut hankkia tietoa katteen käytöstä kasvimaalla ja sen hyödyistä. Jos vaikka selviäisi vähän helpommalla kitkemisen suhteen käyttämällä katetta. Ruotsalaiset ovat kuulemma laskeneet, että luonnonmukaisesti viljellyssä maassa on 93 madonreikää neliömetrillä, kun niitä tavanomaisesti viljellyssä maassa on vain 22!?


Nyt pikkuisen harmittaa kun ollaan kaikki ruohonleikkuujätteet hussutettu menehen eikä käytetty tätä vitamiinipommia hyödyksi kasvimaalla. Vaan ei hussuteta enää, tässä todiste. Ollaan jo saatu osaan kasvimaata katetta laitettua ja kunhan nurmikko kasvaa saadaan lisää. Tosin täytyy kyllä mainita ettei se kasvimaan kitkeminen ole paljoa minua rasittanut, kun Mies on hoitanut sen puolen kokonaan. Sipulia näyttää sitten meidän huushollissa riittävän tänä vuonna. Tuli laitettua tavallista, puna- sekä valkosipulia. Valkosipuli saatiin ystäviltämme ja se onkin ihan uusi tuttavuus kasvimaallamme.


Maa-artisokkaa on ollut jonkun vuoden ja hyvin ne näyttävät kasvavan tänäkin vuonna. Kyssäkaaliakin laitettiin kun se viime vuonna antoi ihan kivasti satoa. Siinä kyllä oli joku ötökkä, mutta kun ruiskutin sen rasvattomalla maidolla niin hävisivät pois. Jos näyttää että ilmaantuvat takaisin täytyy uusia ruiskutus. Ja tietennii salaattia on tulossa, vaan eipä ole kovin suureksi vielä kasvanut.


Tässä vielä pottuja, mieheni 'lempilapsia'. Jo helmikuussa hän alkoi puhumaan potuista ja oli kauhea kiire saada niitä purkkiin kasvamaan, että saisi mahdollisimman aikaisin omasta maasta satoa. No, siinä ne nyt kasvaa, purkkiin kylvetyt, hyvällä varrella. Ja mikä ettei, kyllähän ne ovat niin hyviä suoraan maasta kuokitut ja heti keitetyt perunat, jotta muiskis maiskis vaan, ihan vesi herahtaa kielelle kun miettii.

2 kommenttia:

  1. Hienosta kasvavat kaikki, sipulin varret ovat jo komeita, niin ja potut myös. Mua myös kiinnostaisi katteen käyttö, mutta nurmikko on supistunut niin pieneksi, ettei siitä saa tarpeeksi - pitäisköhän kerjätä naapurustosta
    : ) Terkkuja kaikille madoille !

    VastaaPoista
  2. Betty: Kuulin juuri ystävältäni että hänen tyttärensä käyttää katteena olkea kun ruohosilppua tulee niin vähän. Sitäkin tietysti voisi kokeilla jos tietää paikan mistä sitä saisi.

    Ps. Madot kiittää ja möyhentää. ;)

    VastaaPoista